Новото германско правителство възнамерява до покрие с вятърни електроцентрали 2% от

...
Новото германско правителство възнамерява до покрие с вятърни електроцентрали 2% от
Коментари Харесай

Германия отделя 2% от територията си за вятърни електроцентрали

Новото германско правителство има намерение до покрие с вятърни електроцентрали 2% от територията на страната (7140 кв. км), писа основаното в Брюксел електронно издание " Политико ". За задачата ще строи по 1000-1500 вятърни генераторни кули. Намеренията му хвърлят в ужас даже най-запалените последователи на зелената сила.

Проблемът е, че вятърните електроцентрали също повреждат околната среда, като освен развалят пейзажа, само че и пречат на птиците да следват естествените си пътища и излъчват нискочестотни звуци от въртенето на перките.

В изявление за " Политико " министърката на околната среда Щефи Лемке изяснява, че битката с климатичните промени изисква ускорено внедряване на " естествено възобновима сила ". " Искам да спрем както климатичната рецесия, по този начин и намаляването на биоразнообразието ", споделя тя.

Вятърната сила става сериозно значима за Германия, откакто страната пристъпи към затваряне на последните си нуклеарни реактори, които предходната година дадоха 12% от електричеството. Освен това новата власт в Берлин се амбицира да се откаже изцяло от въглищните електроцентрали до 2030 година, вместо до 2038 година, както се планираше по времето на Ангела Меркел.

Строителството на толкоз доста вятърни кули става проблематично, откакто обособени провинции започнаха да вкарват ограничаващи ограничения. В Бавария бе приет , съгласно който кулите би трябвало да отстоят от най-близките къщи на разстояние, равняващо се на най-малко 10 пъти личната им височина.

Според неправителствения Германски съюз за отбрана на природата и биоразнообразието вятърните електроцентрали в страната убиват 100 000 птици годишно. Опонентите им отвръщат, че облицованите със стъкло здания предизвикват гибелта на 108 млн. птици годишно, а 70 млн. птици умират от конфликти с коли, камиони и влакове.

Правителството има намерение да усили до 2030 година мощностите на сухоземните вятърни електроцентрали до 85-125 гигавата, което значи да пуска в употреба най-малко по 5 нови гигавата годишно. Предстои стремително строителство, тъй като през 2019 година сумарната мощ на вятърните електроцентрали в страната е била само 1 гигават.

Но даже при тази ускорена стратегия заместващите мощности няма да са задоволителни и по тази причина Германия стартира акция да убеди обществото да премине към по-пестеливо потребление на електричество.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР